Rhododendrons Snoeien

Vera Bakker
Geschreven door: Vera Bakker op 29 juli 2022

Waarom snoei je een rhododendron?

Rhododendrons zijn prachtige planten. Ze zien er geweldig uit rondom het huis, in de tuin en zelfs in potten. Maar hoe vaak moet je er een snoeien? Als u wilt dat uw rhododendron er goed blijft uitzien, zult u hem waarschijnlijk regelmatig moeten snoeien.

Als je een rhodo niet snoeit, zal hij heel hoog worden. Na een aantal jaren kan hij gemakkelijk 2 meter hoog worden. Dit maakt het moeilijk om uit het raam te kijken. En omdat hij zo snel groeit, heeft u misschien zelfs hulp van een ladder nodig.

Dus wat moet u aan dit probleem doen? U kunt wachten tot de volgende lente en hem dan snoeien. Of u kunt proberen hem nu te snoeien. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van waar je woont en het soort plant dat je hebt.

Wanneer een rhododendron snoeien?

Rhododendrons zijn populair bij tuinliefhebbers omdat ze vroeg bloeien en de hele zomer lang voor kleurrijke bloemen zorgen. Maar ze vereisen regelmatig onderhoud om ervoor te zorgen dat ze uitgroeien tot gezonde planten. Eén manier om dit te doen is de plant in het voorjaar te snoeien. Dit helpt voorkomen dat de plant te hoog wordt en onhandelbaar wordt.

Het snoeien van een rhododenron kan het beste gebeuren aan het begin van het seizoen, vlak voordat de plant begint te bloeien. Als u te lang wacht, loopt u het risico dat een deel van de bloesem die eerder in het seizoen is geproduceerd, verloren gaat. U kunt de plant ook snoeien voordat hij gaat bloeien. Dan zal de plant bloemen blijven produceren zonder dat de snoei er invloed op heeft.

rhododendrons snoeien geel

Na het snoeien produceert de plant nieuwe scheuten die eruit zien als kleine takjes. Deze knoppen groeien uit tot bladeren en worden uiteindelijk volwaardige bladeren. Zodra de bladeren bruin beginnen te worden, is de plant klaar om gesnoeid te worden. De plant zal nieuwe scheuten blijven maken, ook al ziet hij er slapend uit. Maak je dus geen zorgen over het afknippen van de hele plant. Concentreer je in plaats daarvan op het verzorgen van de wortels van de plant.

Een Rhoddodendron Snoei Gids: Wat u moet weten over het snoeien van een Rhododendron
Rhododendrons behoren tot de meest aantrekkelijke heesters voor landschapsarchitectuur, met hun kleurrijke bloemen en weelderig groen gebladerte. Ze groeien vaak in het wild in bossen en op berghellingen.

Rhododendron snoeien algemeen

Rhododendron snoeien wordt meestal uitgevoerd voor onderhoud, vormgeving, of verjongingsdoeleinden. Overwoekerende rododendronplanten kunnen worden gesnoeid.

Onderhoudssnoei is de eenvoudigste vorm van snoei, waarbij alleen uitgebloeide bloesems en oude, dode takken worden verwijderd. Het verwijderen van uitgebloeide bloesems bevordert de nieuwe groei. Dood hout moet worden verwijderd als het zonlicht of de watertoevoer belemmert. Verwijder dood hout bij de basis van de plant. Snoei dicht bij de basis van de struik, zodat u de wortels niet beschadigt.

Het is het beste om rhododendronstruiken te snoeien tijdens
De meeste vakmensen zijn het erover eens dat de beste tijd om rododendronplanten te snoeien is tijdens hun rustperiode, die meestal begint in midden tot eind november en eindigt begin maart. Tijdens deze periode groeien ze niet actief en hoeven ze geen water of mest te krijgen.

Na de weelderige voorjaarsgroei, wanneer het nieuwe blad nog afsterft, is een van de moeilijkste periodes voor de rhododendron om te snoeien. Dit zal waarschijnlijk de bloei belemmeren.

Hoe Rhododendrons snoeien

U kunt uw rozenstruik snoeien in het vroege voorjaar, nadat de nieuwe groei is opgekomen. Snoei direct na het einde van de bloei, en verwijder al het dode hout. Verwijder slechts een derde van de oudste stengels en laat 8-10 cm tussen elke stengel. Snijd dicht bij elkaar en verwijder alleen de buitenste schors en niet het groene weefsel binnenin. Laat geen stoppels staan, maar knip het onderste deel van de stengel af op de plaats waar deze op de hoofdstam aansluit. Wanneer u nieuwe scheuten ziet opkomen, knijpt u deze uit.

hoe rhododendrons snoeien

Grote, overgroeide coniferen kunnen indien nodig 25-50 cm van de grond worden gesnoeid, afhankelijk van de grootte van de boom. Coniferen hebben vaak twee of meer hoofdtakken die uit de top van de stam komen. Elk van deze hoofdtakken moet op een aparte hoogte worden gesnoeid om een natuurlijker ogende struik te creëren. Ongeveer 1 tot 2 cm. boven een slapende knop snoeien is het beste. Snoeien boven clusters van twee of drie knoppen geeft zelfs nog betere resultaten.

Als sommige takken te dicht op elkaar groeien, moet u ze misschien een paar meter terugsnoeien. De planten zullen nieuwe scheuten laten groeien, maar verwacht niet dat ze pas twee of drie jaar later zullen bloeien.

Snoeien jonge rhododendron

Rhododendrons behoren tot de beste planten om binnenshuis te kweken. Ze vergen weinig onderhoud en geven de hele winter door prachtige bloemen. Rhododendrons zijn een van de gemakkelijkste planten om te kweken. U hoeft ze niet eens water te geven. Hun bladeren drogen snel uit tijdens warme zomerdagen. Daarom moet u ze regelmatig verzorgen. Wanneer ze kleur beginnen te verliezen, moet je ze snoeien. Als u het te laat doet, zult u het effect niet onmiddellijk kunnen zien. Maar wacht een paar weken en u zult zien hoeveel beter uw rhododendron eruit ziet.

Onderhoud rhododendron met geel blad

Rhododendrons zijn een van de meest populaire planten in tuinen. Ze zijn gemakkelijk te kweken en vergen weinig onderhoud. Soms wordt het loof echter geel. Dit komt doordat de plant te weinig zonlicht krijgt of juist te veel zon. Als u merkt dat het loof van uw rhododendrons geel wordt, zijn hier enkele tips om u te helpen het probleem op te lossen.

Door de struik drastisch te snoeien, wordt hij weer compact. U kunt dit half maart of begin april doen, afhankelijk van waar u woont.

Na het snoeien moet de plant ongeveer drie weken rusten. In deze periode beginnen de knoppen zich te vormen. Als de knoppen klaar zijn om te bloeien, bemest u ze en geeft u ze regelmatig water.

Bijpassend gereedschap

Als het op snoeien aankomt, zijn er veel verschillende soorten gereedschap. Maar wat gebruikt u om uw struiken te snoeien? Welk soort gereedschap is het meest geschikt voor de klus? En welk is het veiligst?

De meest gebruikte snoeigereedschappen zijn snoeischaren, takkenscharen, heggenscharen, handscharen en zagen. Snoeischaren zijn erg handig omdat u er kleine takken mee kunt snoeien zonder te hoeven bukken. Takkenscharen zijn ideaal voor dikkere takken. Ze maken het gemakkelijker om grote stukken hout los te trekken. Een heggenschaar is perfect voor het knippen van kleinere takken. Een takkenschaar is ideaal voor dunne takken. Zagen, ten slotte, worden gebruikt voor grotere takken en bomen.

rhododendrons snoeien paars

Maar hoe weet u nu welk gereedschap u moet kiezen? Het belangrijkste om te overwegen is het gewicht van het gereedschap. Een zwaar stuk gereedschap, zoals een takkenschaar of heggenschaar, is beter voor grotere planten zoals struiken en bomen. Als u op zoek bent naar iets lichts, ga dan voor een snoeischaar.

Een andere belangrijke factor is de lengte van het blad. Langere bladen betekenen dat je verder in de plant kunt reiken. Korte bladen beperken je bewegingsvrijheid en maken het moeilijker om door de struik te bewegen.

Kijk tenslotte ook naar de punt. Sommige punten zijn ontworpen om te worden geslepen, terwijl andere bedoeld zijn om ongeslepen te blijven. Scherpe punten zijn veel veiliger omdat ze verwondingen voorkomen. U wilt uzelf niet per ongeluk snijden met een stompe punt.

Waarom drastisch snoeien?

Wanneer u van plan bent een Rhodo te snoeien, moet u zich eerst afvragen of dit wel echt nodig is. Dit komt omdat een Rhododendron zo’n mooie plant is als hij bloeit. Het is een zeer populaire kamerplant en hij heeft weinig verzorging nodig. Een Rhododendron moet echter wel enkele meters hoog worden. Daarom duurt het vele jaren voordat hij zijn uiteindelijke grootte bereikt. Toch kan het soms gunstig zijn om de rhododendron terug te snoeien.

Droogteschade

Rhododendron planten worden vaak gebruikt in de tuinarchitectuur vanwege hun opvallende bloemen en aantrekkelijk gebladerte. Ze zijn vooral populair in tuinen waar ze kleur geven in het late voorjaar en de vroege zomermaanden. Rhododendrons zijn echter gevoelig voor waterstress. Dit gebeurt wanneer er te weinig of helemaal geen regen valt. Waterstress doet de bladeren verwelken en afsterven. Daarnaast leidt het gebrek aan water tot een vermindering van de hoeveelheid voedingsstoffen die in de plant worden opgenomen. Zonder voldoende voeding wordt de plant zwak en sterft af. Als u merkt dat uw rhododendrons er dropperig uitzien, kan dat betekenen dat ze droogteschade hebben opgelopen.

Rhododendron wordt te hoog

Rhododendrons groeien op de meeste plaatsen zeer goed en zijn gemakkelijk te verzorgen. Sommige mensen knippen echter graag het onderste deel van de stengel af om de plant kleiner te laten lijken. Dit wordt knippen genoemd, en het wordt gedaan omdat de plant te hoog wordt. Daarnaast willen sommige mensen de hele plant langer houden of inkorten. Er zijn verschillende redenen om dit te doen.

In het algemeen is het het beste om de Rhododendron natuurlijk te laten groeien. Als u de stengels niet inkort, zullen de bladeren groter worden en zullen de bloemen eerder bloeien. U kunt de planten ook trainen om in een struikvorm te groeien. Wanneer de plant omhoog begint te groeien, kunt u de takken snoeien. U kunt ook draad gebruiken om de plant te ondersteunen.

Als u de plant wilt snoeien, moet u weten hoeveel u moet afknippen. Sommige mensen zeggen dat je 10% van de totale lengte van de stengel moet afknippen. Maar er zijn er ook die vinden dat je 20% moet afknippen. Dit hangt natuurlijk af van de grootte van de plant.

Kale Rhododendron

Een Rhododendron is een van mijn favoriete planten. Ze zijn gemakkelijk te kweken en zien er geweldig uit in de tuin. Ik vind het prachtig hoe ze bloeien in de lente. Maar als ze eenmaal beginnen te bloeien, is het moeilijk om ze bij te houden, want ze bloeien de hele zomer door. Dat maakt ze moeilijk te onderhouden. Om dit probleem te verhelpen, heb ik besloten om te proberen boerenkoolrhododendrons te kweken. Het duurt langer voordat deze planten volgroeid zijn, maar ze vergen niet veel onderhoud en blijven tot ver in de herfst bloemen produceren.

Ik kocht een variëteit genaamd Kale Rhododendron van Amazon.com. Toen ik hem kreeg, zag hij er zo uit:

Het pakket bevatte wat aarde, kunstmestkorrels, een pot en instructies. Hier is hoe de plant er nu uitziet:

Je kunt zien dat de stengels bedekt zijn met knoppen die klaar zijn om open te gaan. Over ongeveer drie weken zullen de bladeren tevoorschijn komen en de plant bedekken. Zodra de bladeren volledig ontwikkeld zijn, zul je zien dat het onderste deel van de stengel kaal is.

Dit is normaal en te verwachten gedrag. Naarmate de plant rijper wordt, zal het onderste deel van de plant afsterven. Hierdoor kan de plant zich vertakken en nieuwe groei produceren. Als u dit wilt voorkomen, moet u de plant ten minste elke vier jaar terugsnoeien.

Boerenkool rododendron planten zijn niet alleen mooi, ze zijn ook zeer droogte tolerant. U hoeft ze geen water te geven, tenzij er veel regen valt. Tijdens droge perioden kunt u de bladeren regelmatig besproeien om een gezonde groei te bevorderen.

Na het verplanten

Rhododendrons zijn een van de meest populaire planten in tuinen. Ze zijn gemakkelijk te kweken en vergen zeer weinig onderhoud. Maar er is een probleem: ze houden er niet van om verplaatst te worden. Het verplanten van een Rhododendron in het verkeerde seizoen kan schade aan de plant veroorzaken. Dus wat doen we als we onze rhodies willen verplaatsen? Er zijn verschillende mogelijkheden. We zullen er een aantal bekijken.

Vera Bakker
Geschreven door: Vera Bakker
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties