Pluimhortensia’s Snoeien

Vera Bakker
Geschreven door: Vera Bakker op 29 juli 2022
pluimhortensia's snoeien

Wanneer snoeien

Hortensia’s behoren tot de gemakkelijkste struiken om te verzorgen. Ze vergen weinig onderhoud en vragen niet veel ruimte. Een goede vuistregel is om ze tijdens het groeiseizoen één keer per maand te snoeien, meestal in de late winter of het vroege voorjaar. Zo kunt u ervoor zorgen dat de plant er netjes en verzorgd uitziet, terwijl hij sterke wortels kweekt voor de bloei van volgend jaar.

Het belangrijkste om te onthouden over het snoeien van hortensia’s is dat het altijd voorzichtig moet gebeuren. Als u te veel bladeren uittrekt, zal de plant onder stress lijden en niet goed kunnen bloeien. Haal alleen genoeg blad weg om een gezonde groei te bevorderen.

Soorten pluimhortensia’s

Pluimhortensia’s zijn één van de meest populaire soorten tuinplanten. Ze groeien snel en bloeien ononderbroken gedurende het hele groeiseizoen. Er bestaan verschillende variëteiten pluimhortensia’s. Ze zijn niet alleen gemakkelijk te verzorgen, maar bieden ook veel waar voor hun geld.

De soorten pluimhortensia’s zijn te vinden onder de rubriek “pluimhortensia’s”. Hier vindt u informatie over de verschillende soorten pluimhortensia’s en hoe u ze het best in uw tuin kunt gebruiken.

Hoe snoeit u pluimhortensia

Pluimhortensia’s zijn gemakkelijk te verzorgen en zeer de moeite waard. Ze zien er geweldig uit in potten of hanging baskets en zijn een prachtig geschenk. Panicle hortensia’s worden meestal gekweekt als struiken, maar ze kunnen ook worden geleid tot kleine bomen.

Het belangrijkste bij het kweken van pluimhortensia’s is om ze voldoende ruimte te geven. Een goede vuistregel is om de planten 15 cm uit elkaar te planten en ze tot 40 cm hoog te laten worden.

Bij het snoeien zijn er drie verschillende manieren om dit te doen. Ten eerste kunt u de hele struik tot op de grond afknippen. Dit is een drastische maatregel en moet altijd in de winter worden gedaan. Ten tweede kunt u de stengels kort afknippen, waarbij u ervoor zorgt dat u net boven een paar knoppen knipt. Ten derde kunt u de struik terugsnoeien tot aan de hoofdstengel. Op die manier laat u de struik langer en dunner worden.

U kunt de struik één keer per maand terugsnoeien, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die de struik krijgt. In de zomer kunt u de scheuten nog verder terugsnoeien.

Moet de pluimhortensia gesnoeid worden?

De pluimhortensia’s zijn al zeer mooie planten. Ze lijken wel kleine boompjes met hun kale stengels en gedroogde bloemen. Het is echter belangrijk om de hortensia’s regelmatig te snoeien omdat de planten anders elk jaar op de oude takken blijven groeien en daardoor na verloop van tijd hun vorm verliezen. Dit gebeurt vooral snel aan de basis waar de stengel uitdroogt. Bovendien worden de bloemhoofdjes kleiner en minder.

Als u wilt dat uw pluimhortensia er langer goed uit blijft zien, moet u hem snoeien. Anders groeit de plant uit tot een struik en verliest hij zijn vorm. Als u de pluimhortensia niet snoeit, wordt hij aan de onderkant steeds kaler.

Pluimhortensia verzorging & onderhoud

Pluimhortensia’s zijn populair omwille van hun aantrekkelijke bloemtrossen. Ze zijn gemakkelijk te kweken en te onderhouden. De pluimen bloeien meestal in de late zomer en herfst. U kan kiezen tussen enkele of dubbele bloemen. Enkele bloemen zijn minder geurig dan dubbele.

De beste manier om uw pluimhortensia’s gezond te houden is door ze goed te verzorgen. Dit omvat regelmatig water geven, bemesten en snoeien. Als u het aantal bloesems wilt verhogen, moet u de planten niet te groot laten worden.

U kunt in de herfst speciaal samengestelde meststoffen gebruiken, speciaal voor bloeiende heesters. Let er bij het bemesten op dat de plant niet te veel stikstof krijgt. Te veel stikstof zorgt ervoor dat de bladeren geel verkleuren. Een uitgebalanceerde meststof bevat micronutriënten zoals ijzer, magnesium, mangaan, koper, zink, borium, molybdeen, kalium, calcium, fosfor, zwavel, chloor en silicium.

Breng regelmatig compost aan op de grond rond de wortelzone. Compost helpt ziekten voorkomen en bevordert de groei. Als u viooltjes plant, voeg dan wat beendermeel toe aan de grond rond de wortels. Beendermeel verhoogt de opname van voedingsstoffen.

Als u bruine vlekken op de bladeren ziet, hebt u misschien last van bladluizen. Spuit één keer per week insecticidenzeep op de aangetaste plekken. Breng neemolie rechtstreeks op het lichaam van het ongedierte aan. Neemolie doodt de insecten binnen 24 uur.

Wanneer u de plant water geeft, vermijd dan overbewatering. Overdag grondig water geven en de grond ’s nachts laten opdrogen.

Houd het blad schoon. Verwijder regelmatig dode bladeren en takjes. Anders blokkeren ze het licht en de luchtcirculatie.

De meeste efficiënte gereedschappen om een pluimhortensia te snoeien

Een hortensia snoeien zonder hem te beschadigen. Dit is een van die klusjes waarbij je voorzichtig en precies te werk wilt gaan. Je wilt de plant niet beschadigen of dat hij omvalt. Maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om dat te voorkomen. Zo wil je bijvoorbeeld weten hoe hoog de plant is en met welke maat tak je werkt.

Als u een grote tak afknipt, kunt u overwegen een ladder te nemen. En als je een kleine tak probeert af te knippen, kun je proberen een paar stappen achteruit te doen en een paar keer te knippen. Een ander ding om in gedachten te houden is dat je niet te dicht bij de stam moet knippen.

Je wilt niet dat de plant sap uit de wond laat lopen. In plaats daarvan moet je net boven de knop knippen. Als je dat gedaan hebt, kun je beginnen met het wegsnoeien van de dode bladeren. Gebruik je hand om het blad voorzichtig naar beneden te trekken.

Neem vervolgens een schaar en knip de rest van de bladeren weg. Je wilt het hier niet te gek maken. Net genoeg om de plant een mooie vorm te geven. Als je klaar bent, maak je het hele gebied goed schoon. Zorg ervoor dat je alles goed wast. Nu ben je klaar om van je prachtige hortensia te genieten.

Vera Bakker
Geschreven door: Vera Bakker
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties