Kersenboom Snoeien

Vera Bakker
Geschreven door: Vera Bakker op 29 juli 2022

De kersenboom snoeien

Kersenbomen zijn prachtige bloeiende planten. Ze geven heerlijke vruchten en mooie bloesems. Maar soms zien ze er niet zo mooi uit als we zouden willen. Dat komt omdat de stammen te lang worden. In de Verenigde Staten is het gebruikelijk om deze stengels elke 3 tot 5 jaar terug te snoeien. U kunt het zelf doen of een professionele tuinman inhuren. Als u het zelf doet, zorg er dan voor dat u de instructies zorgvuldig opvolgt. Ga niet te ver, anders doet u uw plant pijn.

hoe kersenboom snoeien

U moet kersenbomen snoeien als ze in rust zijn.

De beste tijd om uw kersenbomen terug te snoeien is tijdens de rustperiode. In het voorjaar begint de nieuwe groei. U kunt dan het dode hout verwijderen en takken uitdunnen die te dicht op elkaar staan. Wanneer het weer warmer wordt, zult u merken dat de knoppen beginnen te zwellen. Tegen eind juni moeten ze klaar zijn om te bloeien.

Wanneer de kersenboom snoeien

Kersenbomen moeten twee keer gesnoeid worden. Hoewel de bloesems en de kersen prachtig zijn, is dit een verplichting die erbij komt kijken. U kunt uw kersenboom snoeien in oktober/november als het niet te fris is. (Niet snoeien bij vorst, dit is de vuistregel). Een fruitboom is in deze periode in rust qua groei. Dit betekent dat de sapstroom uitblijft en dat de boom niet doodgaat als u hem snoeit. Denk aan de sapstroom als het bloed in een menselijk lichaam. In de zomer mag u uw kersenboom ook een keer snoeien, maar alleen in mindere mate.

Kersen plukken van de kersenboom in de lente

We krijgen vaak de vraag: “Mag ik de kersenboom snoeien in de zomer?”, dus ja, dat mag, maar snoei alleen een beetje in termen van vorm, schoonheid en zorg ervoor dat de belangrijkste vruchtdragende takken licht krijgen.Deze vruchtdragende takken worden in het geval van deze fruitboom ook wel de “kersenkortloten” genoemd.Snoei je ’s winters meerdere takken af, dan zijn het vooral de kleinere (opgaande) takken die je kunt verwijderen.Snoei je ’s zomers te veel? Dan bloeien de kersenbomen niet dood en heb je 2 jaar lang geen bloesemvruchten.

kersenboom snoeien mooie rijpe kersen

De kersenbomen snoeien in de winter

In de winter mag u de kersenboom krachtig omzagen. Het verwijderen van een goede tak gaat misschien tegen uw zin in, maar soms moet u het doen. Om veel kersen aan uw bomen te krijgen, die heerlijk en smakelijk zijn, hebt u vruchtbare takken nodig. Deze vruchtbare takken worden ook wel “scheuten” genoemd, in dit geval, Kersenscheuten. Je kunt de scheuten herkennen aan het feit dat ze hebben gebloeid. Aan de nieuwe kleine takken zitten bloemen. Je kunt deze scheuten herkennen aan de volgende punten;

  • De bloemen zijn vastgehecht aan de nieuwe scheuten.
  • Shortlots zijn meestal klein en nieuw.
  • Korte scheuten hebben minder groeiknoppen dan lange scheuten.

Je raadt het waarschijnlijk al, maar deze korte scheuten moeten niet worden afgeknipt, want geen korte scheuten betekent geen kersen. De belangrijkste reden om ze weg te snoeien is dat ze dan genoeg licht krijgen. Immers, als ze niet genoeg licht krijgen, zullen ze niet uitgroeien tot kersen. Dus eigenlijk is het ons doel om ervoor te zorgen dat elke scheut voldoende licht krijgt.

  • Zorg ervoor dat de boom een mooie symmetrische structuur heeft, zodat hij er goed uitziet.
  • Hou zoveel mogelijk kortetermijnleningen aan;
  • Zorg ervoor dat u de bomen snoeit die het licht verhinderen om de nieuwe scheuten te bereiken.
  • Tips voor het snoeien van bomen

Met betrekking tot de kersenboom moet u nu specifieke kennis hebben om de boom correct te snoeien. Over het algemeen is het belangrijk om een fruitboom niet te snoeien bij vrieskou of bij regen. In principe kunt u deze regels volgen: “Als u niet graag snoeit in dit klimaat, denkt de fruitboom er precies hetzelfde over”. Vooral als het vriest kun je de takken heel slecht snoeien en groeit er misschien nooit meer iets aan die tak.

De kersenboom verzorgen

Naast het snoeien moet de tuinman de kersenboom goed verzorgen. Als de tuinman dat niet doet, zal de kersenboom niet goed groeien.

De tuinman verzorgt de kersenboom door het wild van de fruitboom af te knippen. Dit betekent dat hij de kleine takken die op de stam van de kersenboom groeien, afknipt. Daarna geeft de tuinman de kersenboom water.

Als de tuinman de kersenboom geen water geeft, zal de kersenboom sterven.

rijpe kersen kersenboom snoeien

De kersenboom planten

Er zijn veel verschillende soorten kersenbomen. Sommige zijn heel hoog en andere zijn klein en laag. Er zijn ook verschillende variëteiten van kersenbomen. Maar wat betekent dit voor ons? Wat maakt het uit of we kiezen voor een dwergkersenboom of een grote? Of nog beter, wat dacht u van een hybride?

Het eerste wat we moeten opmerken is dat onze keuze van kersenboom afhangt van waar we wonen. Als we in een koud klimaat wonen, geven we meestal de voorkeur aan grotere kersenbomen omdat die minder water nodig hebben. In warmere klimaten hebben kleinere kersenbomen de voorkeur.

Maar hoe zit het met de kersenboom zelf? Nou, er zijn veel verschillende dingen die de grootte van een kersenboom bepalen. Zo speelt bijvoorbeeld de grondsoort een rol. Ook de hoogte van de boom bepaalt de hoeveelheid zonlicht die hij krijgt. En ten slotte is het ras van de kersenboom van invloed op de vorm van de vrucht.

Laten we nu eens kijken naar elke factor afzonderlijk.

De kersen plukken

De bomen hangen nu vol fruit. Je kunt het overal zien. Maar er is nog steeds geen manier om ze te plukken. Ze zijn te groot, te zwaar, en te hoog. Er is nog maar één oplossing: we moeten de kersenboom snoeien.

We weten dat snoeien tijd kost. We willen onze kostbare oogst daardoor niet verliezen. We zijn dus van plan alles in het werk te stellen om te zorgen dat er tijdens het snoeien niets gebeurt. Allereerst zullen we de takken die over de grond hangen afknippen. Dan halen we de laagste takken eruit. En tenslotte, halen we de hoogste naar beneden.

Genieten van de geplukte kersen

Kersen zijn een van die vruchten die vaak worden vergeten tijdens de zomermaanden. Ze zijn supergemakkelijk te telen en je kunt er het hele seizoen van genieten. Er zijn veel manieren om van kersen te genieten, of het nu gaat om het maken van jam, taarten, gebak of zelfs gewoon genieten van ze recht van de boom. Hieronder zetten we vijf recepten met kersen voor u op een rij.

Monchoutaart met kersen

Ingrediënten:

– 250 gram bloem

– 2 theelepels bakpoeder

– ½ theelepel zout

– 125 gram suiker

Vera Bakker
Geschreven door: Vera Bakker
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties