Katvriendelijke Plant

Vera Bakker
Geschreven door: Vera Bakker op 4 september 2022

We hebben een lijst samengesteld van de beste kamerplanten voor katteneigenaren. Hoewel dit niet per se de veiligste keuzes zijn voor uw katachtige metgezellen, zijn ze zeker beter dan niets!

P.S. Je vraagt je misschien af of een bepaalde plant veilig is om binnenshuis te kweken. De ASPCA heeft ook een uitgebreide gids om u te helpen bepalen welke soorten kamerplanten veilig zijn om binnen te houden.

1. Ratelslang Plant

De ratelslangplant is een aantrekkelijke kamerplant die weinig verzorging nodig heeft. Door het opvallende blad en de opvallende kleur is het een populaire keuze onder interieurontwerpers. De plant groeit snel en produceert grote hoeveelheden geurige witte bloemen gedurende de zomermaanden. Ratelslangenplanten vereisen helder licht en regelmatig water geven. Ze verdragen geen temperaturen onder de 50 graden Fahrenheit.

Care instructions: ​​​​Ratelslangen geven de voorkeur aan losse, snel-drinkende grond die u eens per maand kunt bemesten. Ze gedijen bij temperaturen tussen 70-80°F. Ze stellen water op prijs als de bovenkant van het vuil zo droog aanvoelt dat je er een handvol van kunt oppakken en erin knijpen zonder dat er vloeistof uitkomt. Als hun bladeren er droog uitzien, geef ze dan een sproeibeurt.

ratelslang plant ratelslang plant

2. SpinPlant

Dit kruid, favoriet bij dierenartsen, is gemakkelijk binnenshuis te kweken en ongelooflijk veerkrachtig (zelfs voor uw zwarte duim). Het is ook geweldig voor het reinigen van de lucht in je huis.

Care instructions: Spinplanten geven de voorkeur aan weinig licht, maar verdragen enig direct zonlicht. Ze gedijen bij een kamertemperatuur tussen 60-80°F.

spinplant katvriendelijke plant

3. Parlor Palm

Zet er een op een dressoir, nachtkastje of plank die niet te dicht bij een vensterbank staat, want deze plant heeft maar een paar uur per dag indirect licht nodig. Als u palmbomen binnenshuis wilt laten groeien, moet u ze voldoende licht en water geven, zodat ze niet te groot worden. Misschien moet u zelfs een timer gebruiken om het licht ’s nachts uit te doen.

parlor palm katvriendelijke plant

4. Calathea Orbifolia

Deze bijzondere Calathea heeft een ingewikkeld, prachtig patroon. Hij houdt van gedeeltelijke zon, waardoor hij ideaal is voor een plantenstandaard of plank in een kamer die wel wat zonlicht krijgt, maar niet te veel. Kalaten houden niet van direct zonlicht, maar wel van regelmatig water geven, waardoor ze gezond en gehydrateerd blijven. Ze geven ook de voorkeur aan warme kamers, dus als je niet in staat bent om deze omstandigheden te bieden, kun je misschien beter kijken naar een binnenkweeklamp.

calathea orbifolia katvriendelijke plant

5. Paardenstaart Palm

De paardenstaartpalm heeft zoveel karakter dat uw huisdier er misschien wel vrienden mee wil worden. Hij is ook goed om vervelende vliegen mee weg te slaan. Hoe je saaie ficusplant op te vrolijken. Het planten van paardenstaartpalmen vergt minimaal onderhoud. U hoeft ze niet vaak water te geven, maar ze hebben wel wat zonlicht nodig.

paardenstaart palm katvriendelijke plant (1)

6. Sommige Succulents

Als je wat plantenleven aan je aanrecht wilt toevoegen, kun je overwegen wat vetplanten toe te voegen, zoals deze Haworthia’s, Echeveria’s, of een stel luchtplanten. U hoeft niets speciaals te doen om deze planten te verzorgen, maar u zult ze regelmatig water moeten geven en de grond vochtig moeten houden.

sommige succulents katvriendelijke plant

7. Afrikaans viooltje

Als je ooit een open plank in je keuken hebt gehad, zouden deze planten daar prachtig staan. Zorg er wel voor dat de planten niet bij een tochtige deur of raam staan. Ze groeien goed onder indirect licht. Als u deze bloemen binnenshuis kweekt, houd ze dan bij een kamertemperatuur van 70°F. Als u ze buiten wilt kweken, kunt u een kas opzetten of ze tijdens de zomermaanden in een pot buiten laten groeien. U kunt ze eens in de twee weken bemesten.

afrikaans viooltje katvriendelijke plant

8. Vogelnestvaren

Deze plant gedijde bij weinig licht en een wisselende vochtigheidsgraad in badkamers. Nu is je tandenpoetsroutine nog mooier geworden. U moet uw vogelvaren in losse, goed gedraineerde grond houden en ze tijdens het groeiseizoen elke maand bemesten. Ze verdragen temperaturen tussen 60-80°F. Geef grondig water als de bovengrond zo droog aanvoelt dat hij begint te barsten.

vogelnestvaren katvriendelijke plant

9. Gloxinia

Als u deze prachtige inheemse Braziliaanse planten binnenshuis wilt kweken, moet u ze goed water geven en regelmatig voeden. U zult deze bloemen binnenshuis bij kamertemperatuur (71-75°F) gedurende drie weken willen laten groeien alvorens ze buiten uit te planten. De zaden zouden binnen twee weken na het planten moeten ontkiemen.

gloxinia katvriendelijke plant

10. Venus Vliegenval

Deze bloem is niet alleen huisdiervriendelijk, hij is ook nog eens super onderhoudsvriendelijk. Houd je Venus Vliegenval tevreden door hem ergens te zetten waar hij minstens 4 uur direct zonlicht krijgt en hem water te geven met gedestilleerd water (geen kraanwater). Kies als grond voor erwtensteen of sphagnum kiezels. Zet de pot op een veranda zodat hij zich kan voeden met passerende vliegen. Hij heeft slechts 1-2 insecten per maand nodig om zichzelf in leven te houden. Venus vliegenval planten hebben een soort zuivere vloeistof nodig, dus als je kraanwater gebruikt, dan zit je goed. Je wilt geen zout of iets anders gebruiken dat hun gezondheid kan schaden. Houd ze ook altijd vochtig.

venus vliegenval katvriendelijke plant

11. Boston Varen

De Boston varen is een van de gemakkelijkste planten om te verzorgen. Hij moet eens in de twee maanden water krijgen, maar verder heeft hij geen speciale aandacht nodig. U kunt uw kat met de varens laten spelen of uw hond ze laten opeten als hij dat wil. U moet ze op een koele plaats zetten met indirect licht en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Om het relatieve luchtvochtigheidsgehalte te verhogen, kunt u de plant in een bak met kiezelstenen zetten en de bladeren eens in de twee weken besproeien. Zorg ervoor dat de aarde voldoende vochtig blijft!

boston varen katvriendelijke plant

12. Stippenplant

Deze prachtige plant, die oorspronkelijk uit Madagaskar komt, wordt al jaren binnenshuis gekweekt. Hij bereikt een hoogte van iets minder dan tien centimeter. Volgens The Spruce houden deze exotische planten van direct zonlicht en een hoge luchtvochtigheid. Ze moeten worden gehouden tussen 65-75 graden F en om de twee weken worden gevoed tijdens de zomermaanden.

stippenbegonia katvriendelijke plant

13. Watermeloen Peperomia

Wij hebben een voorkeur voor watermeloenen omdat hun bladeren eruit zien alsof ze in watermeloensap zijn gedoopt. Ze staan het liefst buiten in de volle zon en hebben niet veel water nodig om goed te gedijen. U hoeft pepermunt niet elke dag water te geven, maar als de bovenste paar centimeters grond droog aanvoelen, moet u water geven. De temperatuur moet 65-80 graden Fahrenheit zijn.

watermeloen peperomia katvriendelijke plant

14. Orchidee

Er zijn maar weinig bloemen die zo’n verfijnde geur verspreiden als een orchidee. Gelukkig kunt u ze gemakkelijk binnenshuis kweken zonder uw huisdier in gevaar te brengen. Orchideeën vergen weinig onderhoud, dus ze zijn perfect voor beginners. U hoeft ze alleen maar wekelijks water te geven in het koudere seizoen, en twee keer per maand bij warmer weer. Deze orchideeën groeien het best in indirect licht, warme, vochtige omstandigheden. Ze bloeien meestal één keer per seizoen gedurende maximaal 3 maanden, daarna verwelken ze. Als de bladeren geel worden, kan het zijn dat u ze te veel water of te weinig water geeft.

orchidee katvriendelijke plant

14. Staghornvaren

Deze varen, die in het wild groeit in Australië, heeft 2 verschillende soorten bladeren. De huisdiervriendelijke plant kan in een pot, aan de muur of in een mand worden opgehangen. De Staghorn varen doet het goed in elke heldere of indirecte verlichting, maar nooit in donkere kamers. Afhankelijk van het weer en de luchtvochtigheid kunt u hem elke één tot drie weken water geven (hoe vochtiger, hoe minder u hoeft te sproeien). Als u hem in een badkamer zet, hoeft u hem slechts om de drie weken te sproeien en te besproeien. Als je het in een kantoor zet, moet je het elke twee weken besproeien. Staghornvarens moeten worden gehouden in een los, snel drainerend, goed verlicht potmengsel bij temperaturen tussen 60-80 graden Fahrenheit.

staghornvaren katvriendelijke plant

16. Bromelia

Als u een tropisch gevoel in uw huis wilt brengen, hoeft u niet verder te zoeken dan bromelia’s. Deze planten hebben bloemen die enkele maanden achter elkaar kunnen bloeien, waardoor ze perfect zijn om een tropische sfeer te brengen in elke binnenomgeving. Ze hebben veel luchtcirculatie nodig, dus we raden aan om ze in een open ruimte te zetten met wat natuurlijk licht, zoals een woonkamer, eethoek, of slaapkamer. Om het beste uit uw planten te halen, moet u heldere, indirecte verlichting gebruiken; geef ze ten minste eenmaal per maand grondig water; en als ze echt droog zijn, besproei ze dan regelmatig of plaats ze in de buurt van een luchtbevochtiger.

bromelia katvriendelijke plant

17. Baby tranen

Katten worden aangetrokken door planten omdat ze hun tong gebruiken om insecten af te likken die er toevallig aan vastzitten. Dus ook al zijn deze planten ontworpen om katten aan te trekken, ze zullen hen niet schaden. Het is belangrijk een plaats te kiezen waar de temperatuur tussen 21-27°C (70-80°F) ligt en de grond steeds vochtig te houden. Als de plant begint te verwelken, moet hij onmiddellijk water krijgen.

baby tranen plant katvriendelijke plant

18. Vriendschapsplant

Hij heeft ingewikkelde patronen op zijn bladeren, die zacht aanvoelen en veilig zijn voor uw huisdier. Hij wordt tot 15 cm hoog en heeft wat zon nodig om goed te groeien. Soms bloeit hij met lichtroze bloemen. Zet uw vriendschapsplanten overdag in matig tot helder, direct zonlicht en ’s avonds in indirect licht. Geef ze goed water, maar laat de grond niet te nat worden.

vriendschapsplant katvriendelijke plant

19. – Katvriendelijke Plant

Wilt u indruk maken op uw vrienden en er tegelijkertijd voor zorgen dat uw huisdier veilig blijft? Zoek dan niet verder dan een waaierboom voor binnenshuis. Deze boom, ook bekend als “Robellini”, is een van de vele variëteiten in de Areceae familie (waaronder de bamboe, Areca, en Chinese waaierpalmen) die binnen kan gedijen terwijl uw huisdier veilig blijft. Het zal een blikvanger worden in elke kamer die u kiest. Zorg ervoor dat uw dadelpalm veel licht krijgt, maar niet te nat wordt. Door hem aan de iets drogere kant te houden, zal hij het naar zijn zin hebben.

dadelpalm katvriendelijke planten

20. Kruiden

Basilicum, rozemarijn en thymus zullen het de hele dag naar hun zin hebben in de buurt van een raam, dus maak je geen zorgen als ze overdag buiten staan. Geef regelmatig water en wacht tot de zaden tussen 75 en 100 dagen rijp zijn, afhankelijk van het kruid dat je kweekt.

kruidenplanten katvriendelijke planten

21. Gebedsplant

Aan onze lijst van planten die niet giftig zijn voor huisdieren wordt de bidsprinkhaan toegevoegd. Zijn heldergroene bladeren en mooie kleuren maken hem tot een aantrekkelijke aanwinst voor elke tuin. Afhankelijk van welke soort biddende plant je hebt en of je ze binnen of buiten kweekt, zal de verzorging variëren. Over het algemeen hebben ze helder, indirect licht en warme (65-85 °F) omstandigheden nodig. In de lente en zomer moet je ze maandelijks bemesten en als het bovenste kwart van de potgrond droog is, moet je wat extra vocht toevoegen.

gebedsplant katvriendelijke plant

Vera Bakker
Geschreven door: Vera Bakker
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties