Houten Latjes Aan De Muur Ideeën

Vera Bakker
Geschreven door: Vera Bakker op 26 juli 2022

Zou u graag een houten lattenwand willen bezitten? Maar denkt u dat de leveranciers van deze houten wanden voor u net iets te duur zijn? Denk er dan eens over na om zo’n houten wand zelf te maken. Nicole van Wijk ging je voor en maakte samen met hem een houten lattenwand voor binnen. En zeg nou zelf, ziet het er niet heel erg leuk uit?

Maak je eigen houten lattenwanden binnenshuis

Zelf heb ik een keer geëxperimenteerd met een eikenhouten plank in ons keukenproject, en het was supergaaf om deze eikenhouten planken tegen het keukenkastje te maken en ik word er nog steeds blij van! Zo ook deze houten planken wand die Nicole en haar hubby binnen hebben gemaakt die ook meteen in het oog sprong. Ik heb deze houten planken wand opgeslagen in mijn Facebook accounts omdat ik hem wil gebruiken in mijn logeerkamer boven. Ik denk dat een muur met houten planken ertegen zo gaaf is voor binnen en buiten bij wijze van voorbeeld.

Ik begrijp alleen niet waarom je er nog niets aan gedaan hebt. Je hebt genoeg tijd gehad om die veranderingen te maken. Ik weet zeker dat je een manier zult vinden om het te laten werken.

front view on stylish on reception desk in sunlit spacious office area with wooden slatted wall, light grey ceramic floor and city view from panoramic window. 3d rendering
Front view on stylish on reception desk in sunlit spacious office area with wooden slatted wall, light grey ceramic floor and city view from panoramic window. 3D rendering

Uitstraling muur met houten latten

Zo ziet althans de muur in Nicole’s huis er vandaag uit met de houten lat. Ze hebben die houten latten niet rechtstreeks tegen de muur gemaakt, maar ze in plaats daarvan vastgemaakt aan een MDF-plaat, die vooraf zwart is geverfd. Een prachtige wanddecoratie, toch? Als u een zwarte MDF-plaat wilt kopen, kunt u dat doen. Je kunt de MDF plaat zelf op maat zagen. Maar u kunt het ook op maat laten zagen voordat u het koopt. Het gebruik van de MDF plaat zorgt ervoor dat de muur erachter op geen enkele manier wordt beschadigd.

Voor de eiken lat die aan de mdf planken bevestigd is, hebben ze gewoon twee planken gebruikt. Gekocht bij Karwei in dit geval, deze planken kunnen overal gekocht worden, dus het maakt niet uit waar je ze koopt. De afmeting is 2,50 meter lang, 195 mm breed en 19 mm dik. De prijs is ongeveer € 30,00 per plank en door de plank in te korten kunt u hem volledig aan uw kamer aanpassen.

De planken zelf werden gezaagd in lengtes van vier duim breed. Het zelf zagen van deze stroken kan een uitdaging zijn, als je er geen goed materiaal voor hebt. Zo niet, dan kun je altijd aan je plaatselijke bouwmarkt vragen om de stroken in strips te zagen. Het grote voordeel is dat je mooie, rechte houten strips hebt om binnen tegen de muren te maken. Beter dan de strips die we voor onze keukenkastjes gebruikten.

Hoe maak je een lat en mdf plaat tegen een muur?

De mdf-plaat moet op vier plaatsen met schroeven in de wanden worden bevestigd. U dient de mdf plaat zwart te schilderen. Vervolgens kunt u de houten latten het beste met schroeven tegen de mdf-plaat bevestigen. De zwarte mdf-plaat is dan zichtbaar ertussen. Dit geeft precies hetzelfde effect als met de wandpanelen die u kunt kopen. De houten latten moeten tegen de mdf-plaat worden gelijmd.

Het kan nodig zijn om de breedte van de mdf-plaat op te meten voordat u begint met zagen. Afhankelijk van het aantal en de grootte van de houten latten die u wilt, de breedte van de mDf-plaat en de tussenruimte die u ertussen wilt, kunt u berekenen hoe groot de mDF-plaat moet zijn.

Tip: Gebruik bij het bevestigen van de houten latjes steeds dezelfde afstandhouder tot het volgende latje, zodat je ze gemakkelijk op de juiste afstand van elkaar kunt bevestigen en je een mooi strak geheel krijgt!

Wat Nicole en haar echtgenoot heel mooi hebben gedaan, is dat zij de mdf-plaat aan de binnenkant van de muur iets hebben laten zakken ten opzichte van de verbonden eikenhouten latten. Met andere woorden… ze hebben de houten latten iets buiten de mDF plaat laten eindigen. Dit geeft van één kant gezien een heel mooi effect, gewoon kijken.

latjes aan de muur voorbeeld 3

Stappen plan voor houten latjes aan de muur

Thomas houdt van houtbewerking. Hij maakt meubels, hij bouwt dingen, hij speelt zelfs met zijn tuin. In de nieuwste aflevering van Eigen Huis en Tuin laten we je zien hoe je een heel eenvoudige versie van zijn beroemde lattenwand bouwt. Je leert alles wat je moet weten over het bouwen van een attenmuur, inclusief welke materialen nodig zijn en hoe je het in elkaar zet.

De lattenwand is ongelooflijk populair aan het worden. En daar is een goede reden voor – het is gemakkelijk te bouwen, niet duur, en het ziet er geweldig uit. Er zijn veel verschillende versies van de lattenwand, maar hier richten we ons op de klassieke versie, die bestaat uit houten planken die met spijkers aan de muur worden bevestigd. Dit type lattenwand wordt vaak gebruikt om kamers in een huis op te delen in kleinere ruimtes. Maar het kan net zo goed worden gebruikt om een kamer in zones te verdelen, zoals een woongedeelte en een keuken.

In de video hierboven laten we zien hoe Thomas zijn lattenwand heeft gebouwd. Als u wilt meelopen, vindt u op onze website instructies voor het maken van de lattenwand.

Stap 1 voorbereiding

De eerste stap bij het maken van een houten latjes aan de muur van hout is het bevestigen van de MDF-plaat aan de muur. Dit doet u door elke hoek op zijn plaats te schroeven. Zodra u elke hoek op zijn plaats hebt geschroefd, bevestigt u de resterende zijkanten door elke kant op zijn plaats te schroeven. Als u klaar bent, gebruikt u schroeven om de MDF-plaat zowel aan de vloer als aan de muur vast te zetten.

Stap 2 Hoe de MDF-plaat te schilderen

Thomas koos ervoor om de MDF-platen te schilderen in de klassieke kleuren van ons huis: Wit (RAL 9010). In tegenstelling tot de warme houttint, geeft de witte kleur een mooi contrast en laat het stuk er nog beter uitzien.

Maar er zijn hier veel mogelijkheden. Je zou ook een donkerdere kleur kunnen gebruiken, zoals donkerblauw of zelfs zwart. Maar ook een lichtere pastelkleur staat goed in combinatie met hout. Dus doe gewoon wat je zelf het mooist vindt.

latjes aan de muur voorbeeld 5

Stap 3 stelten

Ik weet niet wat het is met stelten, maar ik vind ze geweldig. Ze zijn gewoon zo’n geweldige manier om door de stad te lopen. En je weet maar nooit, misschien gebruik ik ze op een dag wel voor mijn werk…

Deze week hebben we wat tips en trucs voor jullie. We beginnen met een eenvoudige tip: hoe bevestig je de latten aan de plint. Dat is belangrijk, want als je dat eenmaal gedaan hebt, kun je gemakkelijk nog een laag planken aan de plinten toevoegen. Dus laten we daar eens naar gaan kijken.

Eerst leggen we een paar lagen multiplex. Je kunt die stukken zelf zagen, maar wij gebruiken graag een tafelzaag. Zorg ervoor dat je een stuk afvalhout eronder hebt om de splinters op te vangen. Als je de stukken klaar hebt, gaan we de eerste set latten leggen. Zorg ervoor dat ze op gelijke afstand van elkaar liggen. Dan gaan we ze op hun plaats schroeven. Nu gaan we de volgende set latten op de vorige bevestigen. Nogmaals, zorg ervoor dat de afstand consistent is.

Nu gaan we dit proces herhalen met nog drie sets latten.

Conclusie van het zelf maken van een houten latjes wand

Als je een beetje handig bent, zou je dit echt zelf kunnen maken. Zeker als je de hulp inroept van de bouwmarkt om zelf de houten latjes te zagen. Qua kosten is deze oplossing veel interessanter dan wandbetimmering kopen om te gebruiken. En het ziet er superstrak uit.

Bedankt Nicole, voor de geweldige inspiratie. Ik ga het zeker toepassen in onze logeerkamers, en misschien nog wel meer plekken in mijn huis! Hou je op de hoogte.

Vera Bakker
Geschreven door: Vera Bakker
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties