14 schaduwplanten binnen

Vera Bakker
Geschreven door: Vera Bakker op 28 juli 2022

Hier zijn enkele planten die goed gedijen in kamers met weinig licht.
Als je tuiniert, heb je je misschien afgevraagd of je binnenshuis planten kunt planten, zelfs als je slechte verlichting hebt. Ik heb me al eens in dezelfde situatie bevonden, en ik was teleurgesteld door het gebrek aan informatie om me te helpen een beslissing te nemen.

Maak je geen zorgen, je zult niet dezelfde strijd hoeven te voeren! Ik heb een lijst samengesteld van de 14 beste schaduwplanten voor binnen, die weinig licht en onderhoud nodig hebben. Wij zullen u helpen de ideale plant te vinden die geen of weinig zonlicht nodig heeft. Donkere hoekjes in uw huis zijn mooi aan te vullen met een mooie plant. De mooiste schaduwplanten vindt u in deze guide, ook zijn de meeste planten winterharde planten maar dat terzijde. Een groene plant is echt een prachtige aanvulling in huis, vooral als hij geen zonlicht nodig heeft. Dan kan de plant mooi in een donker hoekje

Maar, voordat we beginnen, moet u weten wat voor soort verlichting u in uw huis hebt. Hier is wat informatie om je te helpen:

Als een kamer veel ramen heeft en naar het zuiden is gericht, heeft hij veel licht.
Kamers op het oosten of westen hebben ‘gemiddeld licht’.
Kamers op het noorden ten slotte of kamers die geen ramen hebben, hebben “weinig licht”.
Als je besluit dat je schaduwplanten wilt kweken in een kamer zonder ramen, heb je twee opties: Je kunt de lampen in de kamer 12 uur per dag laten branden of je kunt de planten laten rouleren door een reeks kamers zonder ramen.

Laten we nu overgaan tot de goede dingen.

1. Geluksbamboe

Deze bamboe is niet alleen decoratief, maar ook ideaal voor huizen zonder veel licht. Het in leven houden is eenvoudig, want je hebt alleen schaduw, relatief koele temperaturen en gefluorideerd water nodig. Direct zonlicht vermijden is een must, want te veel zonlicht kan de bladeren beschadigen en ze doen vergelen. Als u erin slaagt deze schaduwplant voor binnen te bemachtigen, bewaar hem dan in een schaars verlichte hoek en geef hem af en toe direct zonlicht. Geef hem regelmatig water met gewoon kraanwater.

Als de bladeren geel of bruin beginnen te worden, betekent dit dat de plant te veel zon of fluoride heeft gehad, of dat het wortelsysteem uit de hand is gegroeid. En als je er nog meer plezier aan wilt beleven, speel dan met de richting van het licht waaruit de stengels van de plant komen, want hierdoor kunnen ze verschillende vormen krijgen.

lucky bamboo shaduw plant

2. Crotons en Pothos

Krotonbomen komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en Australië. Ze worden ook wel “Afrikaanse tulpenboom” genoemd omdat ze prachtige gele bloemen dragen. Als u ze koopt, moet u ervoor zorgen dat ze gezond en sterk genoeg zijn om het winterseizoen te doorstaan. U kunt ook overwegen ze in uw tuin te planten als u in een gebied woont waar de winters koud zijn.

Pothos, ook wel spinnenplant genoemd, lijkt eigenlijk erg op Crotons. Ze hebben allebei grote groene bladeren met gele strepen, maar het belangrijkste verschil tussen deze twee is dat pothos groenblijvend zijn, terwijl crotons bladverliezend zijn. Beide planten kunnen zowel binnen als buiten groeien, en ze zullen blijven bloeien als ze in uw huis worden gehouden.

croton shaduw plant

3. Kalanchoë Planten

Als je eenmaal een Kalanchoë hebt gezien, zul je beseffen hoe moeilijk het is om niet van hun felle kleuren en vreemd gevormde bladeren te houden. En mocht je net als ik van afwisseling houden, dan is deze plant een geweldige keuze, want ze zijn er in rood, roze, geel en wit.

Kalanchoës zijn gemakkelijk te verzorgen en vragen weinig aandacht. Ze kunnen in de volle zon of halfschaduw worden gekweekt en hebben niet veel water nodig. Om de groei te bevorderen, kunt u meststof aan de grond toevoegen en de bloemknoppen afknippen zodra ze beginnen te bloeien.

kalanchoe shaduw plant

4. Witte orchideeën

Witte orchideeën kunnen binnenshuis in potten of hanging baskets worden gekweekt. Ze hebben veel licht nodig, dus ze moeten bij een raam worden geplaatst. U kunt ze ook in een kas kweken, als u daar toegang toe heeft. Als u witte orchideeën koopt, zorg er dan voor dat de stelen ten minste twaalf tot veertien knoppen hebben. Zorg er ook voor dat de bladeren gezond zijn en niet beschadigd zijn. Nadat u uw orchidee heeft geplant, voegt u wat mulch toe aan de grond en geeft u regelmatig water.

Een andere reden waarom ik zo’n grote fan ben van witte orchideeën, is dat ze goed gedijen in het licht, maar ook worden beschouwd als een kamerplant in de schaduw. Als je ze in een schaars verlichte ruimte houdt, zul je zien dat de bladeren donkergroen worden, maar als je ze in direct zonlicht zet, worden ze lichtgroen. Als de tint groen niet jouw ding is, kun je altijd experimenteren om uit te vinden wat voor jou het beste werkt.

witte orchids schaduw plant

5. Areca palm

Ik zal eerlijk zijn, een grote Areca palm is verrassend prijzig. Dus als je een klein budget hebt, is een tafelmodel voor binnen misschien de beste optie. Bedenk wel dat deze palmen elk jaar 7 tot 8 centimeter groeien, en dat hun volwassen hoogte kan oplopen tot 2 meter. Als u niet genoeg ruimte hebt om ze uit te spreiden, kunt u misschien beter een andere plant overwegen.

Aan de andere kant kunt u ze snoeien om ze gezond te houden, en ze worden tien jaar oud. Op zoek naar een levenslange partner? Deze plant zal je keuze maken. Om deze schaduwplant zo gezond mogelijk te maken, moet je zorgen voor het juiste licht. Zet ze bij een raam op het zuiden of westen, en zorg ervoor dat het licht helder is, maar niet direct. Direct licht maakt hun bladeren geel, en dat wil niemand.

areca palm schaduw plant

6. Spin planten

Je houdt misschien niet van spinachtigen, maar ik garandeer je dat je van deze plant zult houden. De spinnenplant staat bekend als een van de makkelijkst te onderhouden kamerplanten in de volle schaduw, en hij kan veel klimaten en omgevingen verdragen. Hij dankt zijn naam aan zijn kleine spinnetjes, die aan de top van de plant hangen en eruit zien als spinnen in hun web.

Meestal beginnen deze spinnetjes als kleine, witte bloemetjes. Als je nog geen groene vingers hebt, of als je gewoon op zoek bent naar iets dat gemakkelijk te verzorgen is, is deze schaduwplant voor binnenshuis misschien iets voor jou. Ze zijn taai en ik beloof je dat je ze nooit zult doden (of er een doden zal moeilijk zijn).

Geef ze goede grond, en ze zullen groeien. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat als ze te veel water krijgen, de wortels zullen rotten en afsterven. Geef ze dus genoeg water, maar niet zo veel dat ze verdrinken. Zo eenvoudig is het.

spider plant schaduw plant

7. Vredeslelie

Vredeslelies zijn een uitstekende keuze voor kantoorplanten. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen, dus u hoeft ze niet te vaak water te geven. En ze zijn ook heel aantrekkelijk, dus je zult ze waarschijnlijk mee naar huis willen nemen. Maar het feit dat vredeslelies gemakkelijk te verzorgen zijn, betekent niet dat je je omgeving kunt verwaarlozen. U moet oppassen voor ongedierte en ervoor zorgen dat uw vredeslelie voldoende licht krijgt.

Het zal u niet verbazen dat pauwlelies het het beste doen bij weinig tot gemiddeld licht. Ziet u al een patroon? De hoeveelheid licht die u uw pauwlelie geeft, hangt helemaal af van hoe u wilt dat hij eruitziet. Als ze meer licht krijgen, zullen ze vaak bloeien en er “bloemig” uitzien. Bij minder licht zien ze er echter meer uit als een gewone bladplant. Het is aan u om te beslissen voor welke sfeer u wilt gaan.

peace lily schaduw plant

8. Philodendron

Philodendrons (ook bekend als spinnenplant) zijn een van de meest populaire kamerplanten vanwege hun eenvoudige verzorging en lage onderhoudseisen. Ze hebben wel een beetje licht nodig, maar ze kunnen temperaturen aan van vriezend tot tropisch. Ze zijn ook zeer vergevingsgezind ten aanzien van klimaatveranderingen, dus als uw huis te warm of te koud wordt, verplaatst u ze gewoon naar een koelere plek totdat alles weer normaal is.

Bij de philodendron is het belangrijk om het juiste evenwicht te bewaren. Als de plant begint te verwelken, pas dan de hoeveelheid licht aan die hij krijgt en dan komt het wel goed.

philodendron schaduw plant

9. Chinese wintergroen

De Chinese groenblijvende boom is ongelooflijk populair, omdat hij zoveel variaties kent. Elk van hen heeft een ingewikkeld patroon op zijn bladeren en ze staan erom bekend dat ze heel mooi zijn!

Ze worden zelden groter dan een meter en ze zijn perfect voor mensen die een compacte plant willen voor thuis of op kantoor, of om in potten te kweken. Houd hem in de gaten tijdens de warmere maanden, want dan beginnen er mooie groene bladeren aan te groeien.

chinese evergreen schaduw plant

10. Slangenplant

Slangenplanten zijn een zeer uniek type schaduwboom voor binnenshuis, omdat ze bekend staan om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Ze staan ook bekend om hun coole zwaardvormige bladeren, waar je gegarandeerd van zult houden. Ze zijn over het algemeen heel gemakkelijk te verzorgen. Zorg er echter wel voor dat ze ver weg blijven van overmatig vocht. Dat is wat ik op de harde manier geleerd heb, en het was geen leuke ervaring.

snake plant schaduw plant

11. Dumb Cane

Laat je niet misleiden door de naam “dom riet”; deze planten zijn niet alleen mooi, maar ook heel gemakkelijk te verzorgen. Ze hebben weinig water en geen meststoffen nodig, en ze zijn ideaal voor binnen en buiten. Ze zijn ook zeer winterhard, dus ze zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden.

dumb cane schaduw plant

12. Prayer plant

Ik zal eerlijk zijn – ik heb mijn gebedsplant in het verleden ernstig verwaarloosd. En toch, ondanks al deze verwaarlozing, groeit hij nog steeds. Ze zijn over het algemeen tussen de 12 en 18 centimeter groot, en ze hebben prachtige groene bladeren die ongeveer vijf centimeter lang zijn.

Maar het coolste aan mijn plant is dat de bladeren zich ’s nachts oprollen, waardoor het lijkt alsof hij slaapt. Ik heb gemerkt dat de mijne een vroege vogel is en zijn bladeren meestal pas halverwege de ochtend ontvouwt, dus het is leuk om hem dit te zien doen.

prayer plant schaduw plant

13. Wandering juw

Als je op zoek bent naar een schaduwboom voor binnenshuis die esthetisch aantrekkelijk is en gemakkelijk te verzorgen, dan is de Wandering Jew de boom voor jouw tuin. Hij heeft prachtige bladeren, variërend van zilver, paars en goud, waardoor hij perfect is voor binnentuinen. Mensen hebben de neiging om ze in manden te zetten, omdat ze over de zijkanten uitlopen en een mooi gezicht geven. Ze hebben ook de perfecte maat, variërend van 1 tot 3 ft. hoog.

wandering jew indoor plant

14. Peacock Plant

One day, I went to Home Depot to get a few things, and ended up walking out with an amazing peacock plant. For whatever reason, my plant has remained small, but I’ve heard of them growing up into four footers. My favorite thing about my plant is that it constantly has lovely white flowers, even though they’re an indoor shade plant. 

Before you go out and buy this entire book, here are some final thoughts of advice:

  • Indoor shade plants usually don’t need to be watered as often as regular plants, so don’t over-water them.
  • Keep the temperature around 70 degrees Fahrenheit. Just because a plant grows best in shade does not mean that it likes being cold.
  • Fertilize them every two weeks to keep them healthy.

You’ve got it right! These are the best indoor shade plants for your home. I hope you found these lists useful, and make sure you let me know which indoor plant you end up loving best.

Many of these are among my all-time favorites, and I really wish that I’d known about them sooner.

Let me know what you think of the list in the comment section, and feel free to let me know if there are any plants I’ve missed.

peacock plant schaduw plant

Nu weet u alles van de mooie kamerplant en schaduw kamerplanten die u kunt gebruiken in uw donker hoekje in huis. Van mooie schaduwplanten, grote schaduwplanten en de tofste schaduwplanten. Er is genoeg keuze in dit artikel. De ideale kamerplant is echt echt één van deze grote kamerplanten. Geef ze niet teveel water, zorg voor een donkere plek in huis zodat indirect zonlicht  wordt uitgesloten. Een schaduwplant is de perfecte oplossing voor vele plekken in huis. Stuk voor stuk hebben deze planten schaduw nodig. De perfecte plant staat niet in de vensterbank. Dus welke van deze fantastische planten gaat u kopen? En reageer in de comments of het uw favoriete plant is geworden.

Vera Bakker
Geschreven door: Vera Bakker
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties